Simplastique ve Babylon işbirliği ile gerçekleşen Curious Community, farklı alanlarda uzman konuşmacılarla tanışma fırsatı yakalayabileceğin, samimi bir etkinlik serisi.
Serinin ilki olan ve 3 Aralık’ta, Osman Erden tarafından gerçekleştiren ‘’Çağdaş Sanattan Bize ne?’’ etkinliğine katılarak Curious Community serisine ilk adımımı atmıştım. Peki kimdir Osman Erden?
1974 İstanbul doğumlu Osman Erden, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü mezunu. Sonrasında yüksek lisansını da Mimar Sinan’da tamamlıyor. Şuan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, Sanat Tarihi bölümünde yardımcı doçent görevini sürdürüyor. Kendisi aynı zamanda Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin Türkiye şubesinin başkanlığını yapıyor.
3 Aralık 2013 günü Babylon Lounge’da ise bizlere, 1960’lı yıllardan günümüze doğru gelerek, çağdaş sanat alanında öne çıkan ve döneminde önemli etkilere sahip bazı eserler ve sanatçılar hakkında sohbet tadında bir anlatı yaptı. Yves Klein mavisinden tutun da, Çağdaş Sanat kapsamında karşımıza çıkan şeylere neden ‘’Eser’’ değil de, ‘’İş’’ dendiğine kadar konuşuldu o akşam.

Yerli TED Talks

Hemen karşımızda sempatik üslubu ve bilgi dolu olduğu kadar esprili anlatımıyla da, bize çağdaş sanat gibi içi çelişkilerle dolu bir alanda sunum yapan Osman Erden ve ellerimizde içkilerimizle keyifli bir etkinliğin içindeydik. Tek tek her resmi ve ressamını, o resmin hikayesini ve hatta o dönemde sebep olduğu tartışmaların içeriğinden, sonrasında öncü olduğu sanat akımına kadar anlattı Osman Erden. Ve katılımcılardan gelen soruları tek tek yanıtladı. İkinci yarı sıcak bir söyleşiye döndü, espriler havada uçuştu ve etkinlikten çıkarken çağdaş sanata dair pek çok bilmediğimiz ayrıntıyı öğrenmenin yanı sıra, bunun bu kadar eğlenceli bir şekilde olabilmesine de şaşırmıştık.
Bu keyifli etkinlik sonrasında, serinin ikinci ayağına gideceğim kesindi. Ancak Simplastique ekibi kurucularından Murat Sezgi ile ‘’Nedir?’’ ve ‘’Ne değildir?’’ başlıklı bir röportaj yapmadan gitmem mümkün değildi. Curious Community ve Simplastique hakkında daha fazla şey öğrenmek istedim ve Murat Sezgi’ye sordum;
İlk olarak, Simplastique ne zaman ve nasıl dogdu?
Simplastique, 2011 senesinde Londra'da kuruldu. İlk ve öncelikli hedefi elektronik müzik türünde işler üretmek ve yayınlamaktı. İlerleyen dönemde, ekipteki kişilerin farklı yönleri bir araya geldi ve şimdilik Istanbul-Berlin merkezli bir sanat kolektifi olarak yoluna devam ediyor.
Simplastique ekibi olarak, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Temsil ettiğimiz sanatçılar arasında görsel sanatlar alanında harika işler ortaya çıkaran Deniz Tarsus, Ethem Onur Bilgiç ve Sedat Girgin, müzik dünyasından piyanist Selen Gülün, 123 grubu ve elektronik müzik prodüktörü Coşkun Akmeriç var. Aynı zamanda tiyatro departmanımız Theatre Deng U Bej, Mekan Artı ve adını henüz açıklayamadığımız iki tane daha tiyatro grubunu temsil ediyor olacak. Bunların yanında ekibip, festival ve prodüksiyon geçmişi sebebiyle doğru gördüğü durumlarda kendi etkinliklerini ve festivallerini düzenleyebiliyor.
Simplastique ve Babylon isbirligi nasıl dogdu?
Ekibimizin kurucularından Murat Sezgi'nin Pozitif Live geçmişi sebebiyle işbirliğini hayata geçirmek konusunda hızlıca hareket edebildik. Projemizi Babylon'un etkinlik müdürü Gül Güngör'e anlattık ve ilk duyduğu anda beğendi. Zaten toplantımız da çok kısa sürdü, koşulları konuştuk ve iki hafta sonrasında ilk etkinlikle başladık. Tüm Babylon ailesine destekleri için şimdiden müteşekkiriz.

Curious Community’nin ilk etkinliginden sonra gelen tepkiler ne yönde? Beklenen ilgiyi görebildiginizi düsünüyor musunuz?
Açıkçası beklediğimizden daha yoğun bir ilgi gördü. İlk etkinlikteki meraklı topluluk konuşmacımız Osman Erden'i ilgiyle dinledi, dilediğinde sorular sordu, kendisiyle sohbet etti ve bilgi alışverişinde bulundular. Zaten bizim de “keşke olsa” dediğimiz şey tam olarak buydu. Curious Community binlerce kişinin yoğun ilgisini hedeflemiyor. Paylaşacak bilgisi olan ve bunu keyifli bir şekilde aktaran konuşmacılarla, sürekli kendisini geliştirmeyi hedefleyen kişileri bir araya getirebilirsek amacımıza ulaşmışız demektir.
Serinin ikincisi olan Levent Erden’den sonra bizleri neler bekliyor?
Levent Erden'den sonra Türkiye'de işini en iyi yapan film prodüktörlerinden birisini ağırlayacağız. Devamındaysa konuşmacıların eğlenceli kişiler olması şartıyla geniş bir yelpazede ilerlemek istiyoruz. Planladığımız konular arasında alternatif enerji, şehirleşme, sanat, tarih, bilim, edebiyat, iş dünyası, tasarım, eğitim, spor, psikoloji, felsefe gibi pek çok başlık yer alıyor.
Curious Community serisi hem bilgi veren hem keyifli bir etkinlik serisi, ikisine bir arada sahip olan çok fazla etkinlik görmüyoruz. Bu süreç nasıl olustu?
Simplastique ailesinden birçok kişinin TED Talks gibi işlere ilgisi vardı. İlham alma kısmı çok güç olmadı. Zaten işin yapısı belli. Daha sonra şu soruyu sorduk, '”neden bilgi paylaşımını, insanların normalde eğlenmeye gittiği yerlerde yapmayalım?” Üniversitelerimizde işini şevkle yapan, ders anlatmayı seven hocaların ne kadar da dinlenesi olduğunu, bunun karşısında yaptığı işten sıkılmış ve oraya neredeyse zorunluluk olarak giden hocalarınsa ne kadar sıkıcı olabildiğini konuşurduk. İçlerinde öyle isimler vardı ki, okul çıkışlarında bir şeyler içmeye gider, dersleri neredeyse dışarıda devam ettirirdik. Bununla birlikte gördük ki bazı konuşmacıları ve konuları deneyimlemek için Babylon'a gidecek, buna zaman ayıracak ve keyif alacak, bizim gibi düşünen insanlar da varmış. Adını da merak eden kişileri bir araya getirmesi sebebiyle Curious Community koyduk.
Murat Sezgi’nin güzel cevaplarından sonra serinin ikincisi olan Levent Erden’in ‘’Dönüşüm’’ konuşmasına, 10Sayfa olarak davetliydik. Reklamcı ve iletişim uzmanı Levent Erden şuanda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde akademisyenlik yapmakta. Zamanında L’Oreal ve Pepsi gibi büyük markalarla çalışmış. Pro Marketing Consultancy Co.’nun da kurucusu. Kendisi, Okan Bayülgen’in NTV’de yayınlanan “Sade Vatandaş” programında ‘daimi konuk’ olmuştu. Yine aynı kanalda “Şehrin Şifreleri”, “İstanbul Kafası” ve geçtiğimiz hafta yayına giren “Acaba” isimli programları bulunuyor.
Curious Community konuşmasında Levent Erden, Kafka’nın dönüşümünden dolar çılgınlığına, pazarlamadan teknolojiye, apartman girişlerimizin daimi şiiri olan “pazarlamacı ve anketör giremez” sorunsalına, sosyal medya çılgınlığından tüketim psikolojisine, buz kütlesi üzerinde sıkışan çaresiz kutup ayısına, püskevite, South Park’lı püskevite, Family Guy’lı püskevite, insan ilişkilerine, sadakate, kadınların gözbebeği komik erkeklere ve daha nice konuya değindi. Esprili mizacı sayesinde hem kahkahalara boğulduk, hem hayran olduk. Ara verildiği esnada kendisiyle tanışma fırsatı da bulduk. Deyim yerindeyse Levet Erden “çok baba adam” derim ben.

Hani bir ‘’bilgilenirken de eğlensek’’ arzusu vardır ya... Tam olarak bu tadı veren bir etkinlik serisi Curious Community. Çıkarken birbirimize ‘’iyi ki geldik’’ demeden edemedik. “Gitsek mi gitmesek mi çelişkisinde kalanlar tereddüt etmeden buyursunlar” diyor Murat Sezgi ve ekliyor, “kesinlikle pişman olmayacaklar.” Sıradışı bir prodüktörle sıradaki etkinlik 25 Şubat, Salı günü Babylon Lounge’da gerçekleşecek. Görüşmek üzere...
Paylas:
Begen:
Yazı: Ezgi Özkurt