Project ARA
Akıllı Telefonun Gelecegi
Geçtiğimiz yaz pek çoğumuz Phonebloks konseptinin ne olduğunu öğrendik. Bilmeyenler için ben kısaca bir kez daha açıklayayım.
Phonebloks bir taban ve tabana bağlanabilen pil, ekran, hoparlör, kamera gibi parçalardan oluşuyor. Böylece bir parça bozulduğunda tüm telefonu değil yalnızca bozulan parçayı değiştirmen yeterli oluyor. Şarjın çabuk mu bitiyor? Öyleyse hafızanın boyutunu küçültüp daha büyük bir pil takabilirsin. Fotoğraf çekmeye bayılıyor musun? Dilersen kameranı çözünürlüğü daha yüksek bir kamera ile değiştirebilirsin.
Anlayacağın Phonebloks ile telefonunu tamamen kendi zevkine göre şekillendirebiliyor, yalnızca önemsediğin parçaları en yeni versiyonlarıyla değiştirerek hem paranı cebinde tutabiliyor hem de en son yeniliklerden faydalanabiliyor ama en önemlisi, dünyanın hızla büyüyen elektronik çöp yığınından kurtulmasına katkıda bulunabiliyorsun.
2013 yılında Hollandalı genç mucid Dave Hakkens tarafından viral bir proje olarak sunulan Phonebloks, kısa sürede 600 bine yaklaşan takipçisi ile 380 milyonu aşkın Internet kullanıcısına ulaştı. Yayınladığı video yalnızca YouTube’da 20 milyon kez izlenirken, projeyi yaklaşık 1 milyon kişi destekliyor.

Buraya kadar olan kısım geçen yıl öğrendiklerimiz. Peki sonrasında ne oldu?
Projenin hayata geçebilmesi için Dave Hakkens yatırımcıların, CEO’ların ve dev şirketlerin dikkatini çekebilmeliydi. Öyle de oldu. Projeye Google’ın 2011 yılında 12.5 milyar dolara satın aldığı Motorola sahip çıktı. Çok geçmeden anlaşıldı ki Motorola zaten aynı konseptin üzerinde 1 yıldır çalışıyormuş. Project ARA adını verdikleri bu “geleceğin akıllı telefonu” girişimine Phonebloks topluluğunu da katarak Motorola yolunda hızla ilerlemeye devam etti.
İlginç olan o ki Google, yalnızca 3 yıl sonra Motorola’nın neredeyse tüm hissesini dünyanın en büyük PC üreticisi Lenovo’ya yalnızca 2.91 milyar dolara sattı. Goolge’ın satmadığı tek bölüm ise Project ARA’yı geliştiren ekip. Öyle görünüyor ki yazılım odaklı Google, tüm sıradan telefon fikirlerini bir kenara koymuş ve donanım alanında geleceğe dönük zehir gibi bir strateji geliştirmiş.

Geçtiğimiz aylarda Project ARA ekibi nefes kesen gelişmeleri teknoloji tutkunlarıyla paylaştı. Project ARA’nın parçaları 3D Printer (3 boyutlu yazıcı) uyumlu. Yani yakın gelecekte telefonun için dilediğin parçayı evinde üretebileceksin. Ekip bugün-yarın Module Developers Kit (MDK) yayınlayarak sistemi mühendislere açmaya hazırlanıyor. Bu da teknolojiden yeterince anlıyorsan kendi modülünü kendin kodlayabilirsin anlamına geliyor. En heyecan vericisi ise Project ARA’nın başındaki isim Paul Eremenko, beklenen geleceğin aslında yalnızca 1 yıl kadar uzakta olduğunu duyurdu.
Android yazılım ile iOS ve Windows Phone’u çöküşe sürükleyen Google, Project ARA ile Samsung, Apple, Nokia, HTC gibi markaların sonunu getirebilir mi? Arama motoru, harita, e-mail, Now, Projct ARA derken Google hayatımızı ele mi geçiriyor?