
FREELANCER
5 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen Freelancer.com iddialı, “dünyanın en büyük bağımsız çalışan (freelancing), dış kaynak (outsourcing) ve kitle kaynak (crowdsourcing) pazarıyız.”
Bu pazarda bireysel kullanıcılardan büyük işletmelere kadar bir çok ihtiyaç sahibi hergün web-sitesi, tercüme, grafik tasarım, online pazarlama, içerik geliştirme gibi yüzlerce projeyi açık arttırmaya çıkartıyor. Freelancer sayesinde proje sahipleri, ihtiyacı olan yeteneği, ihtiyacı olduğu zaman bulabiliyor. Bağımsız çalışanlarla direkt olarak bağlantıya geçen kullanıcılar ekstra masrafları ortadan kaldırıyor, böylece fazladan tam zamanlı bir çalışana veya ajanslara ödenen ücretlere oranla çok hesaplı harcamalar yapıyor.
Teknoloji, içerik hazırlama, tasarım, bilgi girişi, pazarlama, yabancı dil gibi konuların bir veya birkaç tanesini iyi bilirim mi diyorsun? Öyleyse para kazanma vakti! Freelancer.com’da ben bunu yapabilirim diyeceğin yüzlerce proje bazlı iş seni bekliyor. Hem de cömert ödeme teklifleriyle.
Freelancer, gayet kullanışlı bir sistem yaratmış. Önce web-sitesini ziyaret ederek kaydoluyor ve profilini dolduruyorsun. Eğer iş verensen sonraki adım çok basit; kategori, istenen sonuç, süre ve bütçe gibi bilgileri girerek tamamlanmasını istediğin projeyi paylaşıyorsun. Projeye teklif verenleri değerlendirerek içlerinden birini iş için görevlendiriyor, tatmin edici bir sonuç elde ettiğinde de ödemeyi internet üzerinden yapıyorsun.
Fakat madalyonun öteki tarafında rekabet kızgın. Ben bu işi istiyorum demek yetmiyor. Profillerini kişisel bilgileri, tecrübeleri, örnek projeleri ile eksiksiz dolduranlar, bir projeye teklif verdiklerinde dikkat çekiyorlar. Bunun yanı sıra Freelancer testlerini geçmek, işi kapma şansını önemli derecede arttırıyor. Verilen her projeyi mümkün olan en iyi şekilde tamamlamak çok önemli. Zira proje sonunda iş verenin değerlendirmesi, Freelancer’da bir sonraki iş ayağına getirebileceği gibi, fırsatların kaçmasına da sebep olabiliyor. Sonuç olarak bir projeyi en güvenilir özgeçmişi olan ve en iyi fiyat teklifini veren kişi kazanıyor.
Sen de projelerin için bütçene uygun yetenekli çalışanlar bulmak veya yeteneklerini kullanarak para kazanmak istiyorsan hemen kaydol.

Yeteneklerine Uygun İs, İsine Uygun Yetenek Internet'te.
Üzümü yedik, peki kimdir bu bağcı?
2009 yılında Avustralya’lı teknoloji girişimcisi Matt Barrie tarafından kuruldu Freelancer. Dünyanın en büyük dış kaynak platformu diye boşuna demiyorlar. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde şirket RentACoder, Scriptlance, EUFreelance, LimeExchange, GetAFreelancer, gibi önlerine çıkan her firmayı satın aldı. Yeni pazarlara açılırken satın almaların devam edeceğini de ekliyorlar.
Freelancer.com iş veren ve çalışan olmak üzere yaklaşık 9.5 milyon kullanıcıyı birbirine bağlıyor. Ekip 247 ülkede, 30 farklı dilde hizmet veriyor. Bugüne kadar 5.1 milyonun üzerinde proje paylaşılırken, bu projelerin toplam değeri 1.3 milyar dolara yaklaşıyor.
Potansiyeli fark eden Japon devi Recruit Holdings Co., geçtiğimiz aylarda satın almak üzere Freelancer’a 400 milyon dolar teklif etti. Yıl içerisinde Hindistan’ın en büyük yönetici araştırma firması NuGrid ve dünyanın en büyük iş portallarından Indeed.com gibi firmaları bünyesine katan Rucrit Co., Matt Barrie’nin teklifi reddetmesi ile hayal kırıklığına uğradı. Hemen ardından Kasım ayında yaşanan bir olay Matt Barrie’nin kararında ne kadar haklı olduğunu gösterdi.
15 Kasım Cuma günü Avustralya borsasına açıldı Freelancer. Güne hisse başına 0.50 dolarla başlayan şirket, gün içinde sürpriz bir şekilde 2.60 doları gördü. Sadece birkaç yıl önce kurulan ve neredeyse hiç net kar elde edemeyen Freelancer, değerini tek bir günde 5’e katlayarak 1.1 milyar dolara ulaştı. Şirket değerinin 2018’de 5 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Öne Çıkanlar
Freelancer.com yılda birkaç kez, “En Hızlı Büyüyen 50 Online İş” adlı raporunu yayınlıyor. En güncel rapor 2013’ün ikinci çeyreğinde yayınlanan 300.000 projeyi analiz ediyor. Rapora göre tasarım, 3D, Android, Facebook, e-mail ve Telepazarlama yükselişe geçerken Apple, Twitter, SEO ve link yaratma geride kaldı.
2016’ya kadar 3 milyar dolara ulaşması beklenen 3 boyut endüstrisi, işletmelerin 3D Yazıcı (3D Printing) teknolojisini giderek bünyelerinde katmaları sayesinde hızla yükselmeye devam ediyor. Buna bağlı olarak 3D Görselleme, 3D Modelleme ve 3D Animasyon “En Hızlı Büyüyen 20 İş” kategorisindeki yerlerini aldı.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bağımsız çalışanları, ajanslara tercih etmesi ile online tasarım endüstrisinin yıldızı parladı. Ajansların gitgide artan ücretlendirmeleri sayesinde online örnekleme, Photoshop, banner ve logo tasarım 2013 yılının ikinci çeyreğinde en hızlı yükselişe geçen işler arasına girdi.
Son sürümü iOS 7’nin fazlasıyla beğenilmesine rağmen Apple’daki gelişmeler Android’in gerisinde kaldı. Android bağlantılı işler %14.8 artarken aynı rakam iPhone için %10.2, iPad için %2.5 olarak bildirildi. IDC’nin 2012 yılının sonlarında yaptığı araştırma ise yeni satılan telefon pazarını %70’lik payı ile domine eden Android’e karşılık, iPhone payının %21 olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl borsada yaşadığı büyük kaybın ardından Facebook kendini toparlamayı başardı. Pozitif dönüşüm ile birlikte pazarlamacıların sosyal ağa gösterdiği ilgi, 2013 ikinci çeyreğinde Facebook bağlantılı işlerin %16 artmasına sebep oldu. Buna karşılık Twitter bağlantılı işler %2’nin altında kaldı. Pazarlamacıların reklam bütçelerini sosyal alanlara kaydırması ile birlikte SEO ve link yaratma büyük kayıplar yaşarken, e-mail ve telepazarlama güçlü yükseliş gösteren kanallar arasına girdi.
Geçtiğimiz yıllarda yalnızca yan işleri bağımsız çalışanlara teslim eden KOBİ’ler artık temel işler için de bu yönteme başvuruyor. KOBİ’lerin destek aldığı alanlar arasında muhasebe, raporlama ve Powerpoint sunum hazırlama gibi derin bilgi sahibi olmayı gerektiren işler hızlı artış gösterirken, PDF dönüştürme ve metin yazımı gibi daha basit işler düşüş gösteriyor.